Tahiliani Design Headquarters

Gurgaon, Haryana

LOCATION: 708, PACE CITY-II, SECTOR-37, GURGAON
OWNER: Tarun Tahiliani
ARCHITECTS: SPA DESIGN Pvt. Ltd.
CONSULTANTS: Structure - Mahendra Raj Consultants Pvt. Ltd.
                         Services - Escon services consultants
PROGRAMME: Offices ,Factory and Design Studios
AREA: 4000 sqm

DESCRIPTION:   

The project aims at creating inward looking spaces around a garden, like a traditional cloister, a calm environment ideal for long hours of work. The studios and offices are suspended above the buzz of production located on the lower floors, getting zenithal light adapted for precision work. The construction is rectangular in shape with numerous skylights giving subdued light to the working spaces, adapted to the harsh climate of Delhi. Assembly production and embroidery are located in the basement and on the ground floor. The first floor is assigned to the design studios and the sampling. The trial rooms, showroom, personal design studio and offices for the executives are located on the top floor. The production area on the ground floor is the heart of the building with its vaulted skylight and magnificent double height.

The building is a reinforced cement concrete structure supported on large mushroom columns and flat slabs, allowing beam free office spaces with generous height. The main studio areas get a double height space with one side of the hall looking from below, at the hanging gardens on the either side of the courtyard. On the upper floor, there is a terrace garden above the skylight - a garden enclosed in a noisy and dusty area of the industries.

The project has used exposed ordinary bricks for external facade giving the precinct a warm character. The services are clubbed together in the ancillary blocks at the rear portion (west facade) and a few on the terrace to minimize their presence, maximize the efficiency of the systems and for easy access for maintenance.

The basement will be used for the canteen (planned for), and final stage work of the factory. The arched shape of the structure is inspired by the Islamic monuments of Delhi, reinterpreted into a contemporary design. The entrance is an entre-deux created out of a vault open in the center between the 2 T shaped pillars, the logo of the company. The entrance faces east, and it is almost surreal when people enter the factory in the morning with the morning sun beaming through the building in foreground.